Persuasions of the Heart

“I’ve been living with a shadow overhead,

I’ve been sleeping with a cloud above my bed”

“I’ve been watching but the stars refuse to shine,

I’ve been searching but I just don’t see the signs”

Where is my sunshine?
Where is my sunshine?

These are the words that best describe what is going through my mind then. Fake smiles and meaningless laughter helps from other people noticing it. Every now and then hoping for the sun to muscle its way over the dark cloud to shine its sunny rays into my life. A bit of sunshine would be nice for a change.



… And know that Allah cometh in between the man and his own heart … (Al-Anfal, 8:24)

So, the journey has begun. Physically I have arrived, but the heart and mind needs some persuading into. I didn’t have to seek further. The moment I stepped into the camp, the burden and the weight seemed to just disappear into thin air. It seemed as if I had entered into a totally different world. I quickly settled in with all of the participants. Friends old and new alike. Some of them came from the far north of Hokkaido and some even came from the horizons of Korea!

…And whosoever keepeth his duty to Allah, Allah will appoint a way out for him, (2) And will provide for him from (a quarter) whence he hath no expectation. And whosoever putteth his trust in Allah, He will suffice him. Lo! Allah bringeth His command to pass. Allah hath set a measure for all things. ( At-Talaq : 2-3 )

Ice Breaking!
Ice Breaking!

The first night was highlighted with us forming a circle for a little bit of ta’kruf . The unique part of it is that each and everyone of us had to form a question about themselves. And randomly select another person to answer it for us. You’d have to experience it first-hand to enjoy the spirit of the game. It was quite fun actually. Okey, I’ll share it with you all, what my question was.

Me: What was the first sport that I got involved in?

1. Gymnastic

2. Swimming

3. Total free flowing “Samba-style” football (a little bit exaggerated …hehe.)

They all got it wrong! Well, I won’t tell you what the answer is. “That’s for me to know and for you to find out” right?

When I told the answer and everybody burst into laughter! The cheeks reddened a bit. At least it broke the ice right? That night we slept well late into the night. We chatted as if we had known each other for ages. (I slept through half of the subuh kuliyyah as a result of this. hehe. )

SummerCamp>> Bukan kerna Nama

Bukan Kerna Nama’ is the theme used for this year’s program.The main topics that were presented was taken from the book “Apa Ertinya Saya Menganut Islam” ( Maza Yakni Intima’i Lil Islam ) written by Fathi Yakan. Ustaz Hasrizal used this book and the concepts of 7 habits of highly effective Muslims.( elaborated from the Stephen Covey book).

The concept is that we are Muslims not because we are born as a Muslims or not. Or not because of us simply having a Muslim name. But it is because we choose to be a Muslim! We chose to define and act as a true Muslim from all aspects. From our behaviour, to us believing in the future of Islam as leaders the way of life!

Highlight

  1. Eating in the “dulang

All of the food is put in the tray, each tray consists of 4-5 people. (But the boys with big appetites always seem to have the least number in their group. I wonder why? huh.).

JOM MAKAN!!!
JOM MAKAN!!!
Bace doa dulu sebelum makan=).
Bace doa dulu sebelum makan=).

This reminds me of the schooldays. We ate together and establish a closer relationship with each other. You should try it now and again.

2. Fun activities.

These pictures will describe for itself. Was really fun!

Galah Panjang
Galah Panjang : Inginku main skali....

Game unik dicipta sendiri..hehe.
Game unik dicipta sendiri..hehe.

3. The BBQ mamak style!

Dah siap ke belum tu..Kami lapar niiiii...!
Dah siap ke belum tu..Kami lapar niiiii...!
Sambil menonton bola di skrin kecil!!
Sambil menonton bola di skrin kecil!!

We set the tables with a warung mamak style. We actually took orders in the mamak way!(cakap sambil geleng2 kepala).haha.

"Siap!"
"Teh tarik sato!" pastu baju merah jawab "SIAP ,boss!!"

4. Of course just listening to what Ustaz Hasrizal (Abu Saif) has to say is just priceless! I wouldn’t get bored even if I talk with him for hours at a time!Thank you for sharing and being with us. This experience will always be close to my heart!

Kusyuk Mendengar!
Kusyuk Mendengar!

5. We sang together! (Boley wat album ni!)

To say the least, this is the best SummerCamp ever!

May we get the chance to see each other again soon.

As Abu Saif put it in his own very words,

Di akhir pertemuan, jangan diucap Selamat Tinggal
Bahkan ucaplah Hingga Bertemu Lagi
Seandainya tidak di bumi Tuhan
Mudah-mudahan di Syurga-Nya nanti….

Youth of Islam!
Youth of Islam!

-yeh-

p/s: I miss Falah. Hope if you read this, I just wanted to let you know that we’ll always remember you.Hope to see you soon too.Take care and all the best bro.

29 thoughts on “Persuasions of the Heart”

  1. Yeah (not “Yeh” ok) aku orang pertama komen.
    Aku ingat nanti aku nk buat skill makan dulang la kalau dah kawen ke. Makan ramai-ramai anak beranak. Fuhhh.. (kahkah berangan je lebih)

    Nasib baik kau tak letak gambar “peace bengkok” ko dengan ustaz kat sini. Nanti jadi “panas” plak blog ni nanti. Hehe..

  2. Uish lajunye.Blum abis edit lagi tadi.Tapi skang dah siap r.hehe.
    Tu r,mule mule memang nak letak.Tapi baik aku minta permission die dule ke kn?
    Agak-agak ustaz bagi x ek?hehe.
    ~peace bengkok~

  3. ala.. dah satu dunia friendster tahu, baru nak bagitahu…

    hehe, ana no problem. bukan kategori ustaz yang “barangsiapa yang banyak bertanya maka lemahlah imannya”

  4. Hmm, website Mr Peace Bengkok? tapi gambar ngan mak bapak tu berbaju melayu tanpa peace bengkok, cuak pulak akak. Di tambah ngan entry in English.

    SangPelangi, this guy is a trendsetter, kalau org sebut yeah dia nak sebut yeh le plak

  5. salam ukhuwah juga utk sume=).

    reply utk Abu Saif:
    Thanx ustaz=).Gambar bersama ustaz tu adalah antara gambar yang sy paling suke tgk=). Hope ustaz pn suke la kn?hehe.

    reply utk amierwan:
    sile tgk kat link ini utk gambarannya:

    http://www.friendster.com/photos/7690094/1/259746741#pic=01407199865

    Dreams are the basis of success. In order to realize our dreams we have to work hard to fulfill it right?
    Dreams for a better tomorrow!
    We are The Dreamers!

    reply utk Kak Ija:
    Salam utk Kak Ija.Saya hanya seorang blogger baru.Kak Ija xperlu segan-segan dengan saya. Time gambar tu diambil peace bengkok belum berkembang lagi.hehe.
    Saya tulis entry in English sebab saya rase saya dapat express kan pendapat dan emotions saya lebih baik dengan cara tu.Harap Kak Ija sudi bace blog TheDreamer ye?

    P/s: Alanbest adalah antara pengasas terawal “peace bengkok”.=).

  6. heh, guess with all the ipij tarbiyah and everythin, one thing still stays the same bro…ur singing ! haha. suara yg same sjak sek men@dorm dulu2 ye….mmg senang dicam kelainan dr suara2 crowd haha.. great entry bro, and indeed a great program..wish i cud have participatd..see u on the 5th insyaAllah..smbg lyn fifa jap ..keke.

  7. Wah, entri yang menarik.
    Entri yang menggunakan perkataan Omputeh ni menyedarkanku bahawa bahasa Omputeh ku sungguhlah ke belakang. uhuk uhuk.

    Ulasan highlights SC2008 pun sungguh menarik dan cukup lengkap. Part “Fun Activities” yang mana ia dibawah incharge si sheffwed adalah aktiviti simple tapi menyeronokkan. Sebab tu dia kata dia teringin nak join. Tapi ada satu soalan kat sini, galah panjang tu hang tau ke main ? =)

    Masa program banyak perkara yang tidak disangka dan dirancang berlaku. Dan alhamdulillah perkara2 itu semua tidak mencacatkan program kita, bahkan menambahkan lagi keceriaan dan kemeriahan perancangan yang asal. Syukur. Kita merancang dan berusaha, dan Allah yang menentukan segala-galanya. Part menyanyi tu, lain kali kita minta Ustaz Hasrizal jadi tenaga pengajar kita =) .

    Kesilapan ana sebelum program hari itu tidak terfikir nak buat nyanyian nasyid beramai-ramai dengan lebih baik dan terancang. insyaAllah, next program we do better.

    jazakumullah khairan kathira

  8. Sebenarnya, lepas doa Ustaz Hasrizal yang aku nangis-nangis tu, tiba-tiba bermain lagi Harapan PadaMu Subur Kembali dari TheZikr. Masa tu nak nyanyi sikit je dengan Idris.

    Tiba-tiba Hakeem Toyama masuk, apalagi.. jalan je la. Nasib baik semua pun sporting je.

    p/s: Tiba-tiba teringat Nasyeed Extravaganza (NEXT08) di Youtube.

  9. Very well written.

    Masa baca entry ni, teringat senyuman manja yeh.

    FYI, senyuman manja yeh merupakan salah satu trademark yeh di samping peace bengkok nya!!

  10. Salam

    wah,wah..makin meriah lak blog ni..sepeninggalan diri ini ke Malaysia..

    tapi trendsetter untuk peace bengkok tu memang kelakar pulak jadinya..

    apepun,jumpa kat Malaysia bro…ever safe journey…

    p/s:apelagi,aku dah komen kat blog hang,nak sangat komen,komen kat blog aku lak la…hihi..komen yang tak berapa ikhlas

  11. What was the first sport that I got involved in?

    1. Gymnastic

    2. Swimming

    3. Total free flowing “Samba-style” football (a little bit exaggerated …hehe.)

    I wonder what…
    none of the above, kan?

    Segala ‘Expressions’ dalam blog ni memang sampai, macam baca novel bahasa Inggeris…nice blog!!

    Great program really… jelaous pun ada…

    (Huhu, ingatkan kena komen dalam English juga, sekali semua orang guna bahasa kebangsaan negara…)

    Kidnap link yer!! Terima kasih…

  12. Ustaz tak tahu pun yang ada aktiviti nasyid. Masa tu rasanya kena kidnap dengan akhawat untuk sign buku ATN.

    Kalau tahu, boleh mencelah dan rakam, buat halau burung masa jemur tepung nanti

  13. alamak, ustaz lupa nak log off. marah ummu saif dibuatnya nanti.

    anyway ada satu komen anta tersangkut kat spam ustaz, tak dapat diselamatkan… rugi tak join gerombolan kami di tokyo tempoh hari

  14. Salama’alaikum,
    thank you for taking the time menjenguk blog saya yang tak seberapa. I agree with you that it is our duty to cleanse the misconception non-muslims (even among muslims) have about our beutiful religion that we choose.

    Oh and seronoknya dengar kalian bersummer camp di Jepun. Moga satu hari nanti akan tiba waktu untuk saya experience those kind of experiences insyaAllah. Keep on writing and minta izin melink-kan blog awak ni di blog saya.

    p/s: kalau ada kelapangan masa, share la main points hasil pembedahan buku kalian =)

  15. Ummusaif,tak perlu Abusaif masuk sekali,sudah boleh digunakan untuk menghalau burung! (nasib baik di’selamat’kan oleh Huzaimi daripada termasuk sekali bernyanyi aritu!)

  16. kehkehkeh.. Ustaz nak join ke? Ingatkan ustaz dah pencen bernasyid. Mana la tau ustaz pun rindu bergelanggang nasyid sekali masa tu. Hehehe..

    Nanti next time, kita di Malaysia pula ya semuanya. Bertemu ustaz. Dengar khabar, ustaz akan buat semuanya di Malaysia pula. Jumpa kita di sana..

  17. y4ku24, Ustaz terguna username Ummusaif tu… 🙂

    Yeh, nice reminiscence of SC2008, I’d seriously thought you would attempt your ‘silat john’, time stretching before kuliah Ustaz aritu.

  18. salam,
    meriah sungguh entry kali ni..
    anyway,syukran jazeelan untuk program SC 2008..best kali ni,harap2 lagi best untuk yg akan datang! =)

  19. suruh ak bukak blog ni 7 kali.nia ak bukak.letak chat box laaa.senang nak comment.ahaha.sorry la rumah tenet tarak la beb.nnti pas ry jmpa!good luck .

  20. satu usaha..yg bgus..hehe..x bajet pun dalam english..sasuga lahir kat uk la kan..keke..update lagi dan lagi la blog ni bg menarik selalu..jadi org ke-30 bg komen da..
    utk soalan
    What was the first sport that I got involved in?

    1. Gymnastic

    2. Swimming

    3. Total free flowing “Samba-style” football (a little bit exaggerated …hehe.)

    terkjut dengan jawapan sebenar..mmg shinjigatai la jawapannya..skrg ni da xleh nk main la kot kan..huhu..

    teruskan berblog no..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s